Polévky - Domaci putka

Domácí puťka
Menu
Dp
Přejít na obsah
Dp
Batátovo-bramborový krém s rozmarýnem a opečenou slaninou
Ingredience na 4 porce:
600g batát (třetina můžou být brambory), sádlo, 1l zeleninového vývaru, stroužek česneku, střední cibule, 3 plátky slaniny, snítka rozmarýnu, sůl a pepř
Postup: Brambory oloupeme a nakrajíme na menší kostky. Vložíme je do pekáče spolu s 1 lžící sádla a snítkou rozmarýnu. Osolíme špetkou soli a trocha pepře. Dáme brambory péct do trouby rozehřáté na 170st cca 30 min . Občas promícháme ode dna. V malém hrnci si ohřejeme 1 l zeleninového vývaru (případně vodu + zeleninový želatinový bujon). Ve větším hrnci si na troše sádla zesklovatíme cibuli, přidáme opečené brambory a zalijeme vývarem. Přivedeme do varu a přidáme prolisovaný česnek. Necháme cca 3 minuty povařit. Mezitím si na rozpálené pánvi opečeme kostičky slaniny do zlatova. Směs z brambor rozmixujeme tyčovým mixerem na pyré. Osolíme a dopepříme dle chuti. Podáváme se slaninou, můžeme přidat i zakysanou smetanu nebo trochu strouhaného sýru.
Tip: Pokud nemáme dostatek batát, můžeme nahradit částečně mrkví nebo klasickou bramborou.
Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou
Ingredience na 4 porce:
4 větší oloupané mrkve, 1 střední cibule, 1 velká oloupaná brambora, 1 vrchovatá lžíce čerstvého zázvoru, 650 ml zeleninového vývaru (popř. voda+ želatinový bujón), čtyřbarevný pepř, sůl, šťáva z poloviny pomeranče, olivový olej, smetana na zjemnění
Postup:
Na olivovém oleji orestujeme cibuli, po chvíli vhodíme pokrájenou mrkev a bramboru na kostky. Necháme cca 5 min restovat. Poté přidáme zázvor a zalijeme vývarem. Okořeníme mletým pepřem, solí a necháme na mírném ohni vařit cca 20 min do změknutí zeleniny. Nakonec směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemné pyré a přilijeme pomerančovou šťávu. Promícháme, případně dochutíme solí. Při podávání zakápneme smetanou na vaření.
Zelňačka
Ingredience pro 4 os.:
4 menší brambory, 1 cibule nakrajená najemno, 320g kysaného zelí ve sklenici (Znojmia), 1 papriková klobása nakrájená na kostičky, 2 lžíce hl.mouky, 1 lžička sladké papriky, 3 lžíce másla, 2 menší měsíčky česneku, 2 malé bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, sůl
(volitelně - smetana na vaření)
Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v malém hrnci je předvaříme v mírně vroucí vodě cca 10 min. Mezitím na lžíci másla orestujeme cibulku do zlatova. Osmahneme klobásu, přidáme plátky česneku, zelí i s nálevem a dolijeme vodou (cca 2-3cm nad suroviny). Dále okořeníme bobkovým listem, novým kořením a pepřem, osolíme a na středním stupni necháme povařit 15 min. V malé pánvi si připravíme jíšku. Na mírném stupni rozpustíme máslo, přisypeme mouku a necháme dorůža osmahnout. Přisypeme lžičku sladké papriky, odstavíme. Jíšku přendáme do polévky a důkladně promícháme. Vhodíme předvařené brambory. Nakonec necháme ještě 10 minut provařit a dle chuti můžeme dolít smetanou na vaření.
Polévka s nudlemi ramen
Ingredience na 2-3 porce:
2 bal. nudlí ramen, 1 lžíce rybí omáčky a 2 lžíce sojovky (kikkoman light), 1 lžíce třtinového cukru, 2 oloupané česneky
kousek čerstvého zázvoru (2-3 cm), 1 badyán, 1 kapsle žel. zeleninového bujónu, 1,5 litru vody, listy čerstvého koriandru, 2 šalotky nebo červ.cibule, 1 střední mrkev, 6 velkých plochých fazolí, 2 listy římského salátu, 150g hovězího (nízký roštěnec), 2 vejce, 1 malá chilli paprička, sezam, olej
Postup:
Připravte si 2 malé hrnce a 1 pánev (wok), 1 misku se studenou vodou, alobal. Očištěný zázvor, šalotku, mrkev a salát nakrájejte na nudličky dle svého estetického cítění. Stejně tak nakrájejte hovězí maso na tenké a krátké plátky, snažte se krájet proti vláknu. Do jednoho malého hrnce dejte zároveň rybí omáčku, sojovku, cukr, rozpůlené měsíčky česneku, zázvor, badyán, bujón, pár lístků koriandru, půlku předkrájené šalotky, papričku a zalijte 1,5 litrem vody. Přiveďte k varu, řádně promíchejte a poté nechejte probublávat na mírném stupni cca 15 min. V pánvi si rozehřejte olej a zprudka max dvě minuty opékejte hovězí nudličky z obou stran. Vyjměte je z pánve, lehce posolte a zabalte do alobalu. Na pánvi na šťávě z masa opečte zbylou šalotku, přihodťe mrkev a ploché fazole a zalijte naběračkou již připraveného vývaru. Duste 5 min. V druhém hrnci přiveďte vodu k varu, vhoďte opatrně 2 vejce a nechte vařit 7 min na středním stupni. Uvařená vajíčka opatrně vložte do misky se studenou vodou. Vodu opět přiveďte k varu a hoďte do ní na 90sec nudle ramen, pak je sceďte. Vývar, listy salátu a hovězí smíchejte se směsí ve woku. Vajíčko zbavte opatrně skořápky. Skládejte postupně na talíř vývar, nudle, rozkrojená vejce, posypejte sezamem a přidejte dle chuti koriandr.
Zeleninový boršč
Ingredience na kotel polévky (cca 8 porcí)
řepkový olej, 1 ks červené cibule nakrájená na proužky, 2 ks šalotky nakrájené na proužky, 4 ks pokrájených stroužků česneku, 2 střední oloupané červené řepy nakrájené na menší kostky, 4 ks brambor nakrájených na kostky, 1 střední pokrájená mrkev na kostičky, 200 g kysaného zelí, 1 střední rajče nakrájené na malé kostky, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, himalájská sůl, barevný pepř, cukr a ocet podle chuti, 2 litry vody, zeleninový žel.bujón, zakysaná smetana
Postup
V hrnci na oleji orestujeme cibuli, šalotku a česnek. Přidáme řepu, brambory, zelí, rajče, mrkev, bujón a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, vložíme bobkové listy a kuličky nového koření. Osolíme opepříme podle chuti. Vaříme cca 20–30 minut tak, aby řepa a brambory úplně změkly. Dochutíme podle potřeby cukrem a octem. Podáváme se zakysanou smetanou.
Brokolicová polévka
Ingredience:
1 velká hlava brokolice, lžíci másla, 1 bílou cibuli nakrajenou na jemno, 1 ks zeleninového želatin. bujónu, 500ml až 900ml vody + 100 ml mléka, 250 g bílého jogurtu, špetka muškátového oříšku, černý pepř, sůl
Postup:
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní očištěné růžičky brokolice bez košťálu a vaříme je cca 10-15 min doměkka. Mezitím si připravíme mísu se studenou vodou a ledem, do které poté ponoříme scezené růžičky brokolice, pár růžiček si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme máslo a zpěníme nakrajenou cibulku. Přidáme růžičky brokolice, bujón, mléko a min. 500 ml čerstvé vody (může to být však i více, záleží na velkosti brokolice, růžičky by měly být ze 3/4 ponořené). Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Polévku přivedeme k varu a pár minut povaříme. Nakonec přidáme polovinu jogurtu a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme ještě mléko. Hotovou polévku dochutíme a dozdobíme růžičkami brokolice a lžící jogurtu.
Inspirace: Apetit kuchařka "Polévky", str.74
Pórková polévka s krutony
Ingredience pro 4 porce:
1 pórek, 2 lžíce másla, 750 ml zeleninového vývaru (popř. voda + želatinový zel. bujón), 2 - 3 brambory, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, čerstvě mletý barevný pepř, 1/2 lžičky římského kmínu, 2-3 plátky chleba pokrájeného na kostičky, máslo
Postup:
Pórek očistětě a pokrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Bílé části pórku nechte v hrnci změknout na 2 lžících másla. Poté zalijte 750 ml zeleninového vývaru. Vhoďte zbylý pórek a brambory. Přidejte sůl, pepř a římský kmín a vařte cca 20 minut do změknutí brambor. Polovinu polévky rozmixujte. Nakonec vše smíchejte a prohřejte ještě se smetanou. Na mírně rozpálené pánvi rozehřejte máslo a opékejte chlebové kostičky dozlatova. Podávejte s polévkou.
Pikantní kukuřičná polévka s krevetami
Ingredience:
450g kukuřice, 1 lžička kokos.oleje, 650 ml vody, 1/2 zeleninového žel. bujonu, 1 hrst středně velkých krevet (vyloupaných), 1 větší stroužek česneku, 1 malá cibule, 1 chilli paprička, mořská sůl, barevný pepř
(+volitelně: kokos.mléko,opečené krutony, sýr, semínka...)
Postup:
Nakrájíme cibuli na jemno. Česnek rozpůlíme, pokud je uvnitř zelený stonek vyndáme (při úpravě hořkne). V hrnci si orestujeme postupně cibulku, česnek a chilli papričku. Přidáme kukuřici a bujón. Zalijeme vodou, ochutíme mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Vaříme cca 25 min. Když je kukuřice měkka, vyndáme česnek a chilli papričku. Tyčovým mixérem rozmixujeme na jemný krém. Vrátíme zpět na plotnu. Pokud je polévka moc hustá přilijeme trochu mléka.Podle potřeby dochutíme, pro ostrou chuť můžeme znovu přidat pokrájenou chilli papričku. Přidáme krevety a 4-5 min povaříme. Pálivou chuť můžeme zjemnit lžící zakys.smetany nebo bílým jogurtem.
Návrat na obsah